teisipäev, 20. detsember 2022

KaasaVAT teatrit!

Kaasamisel on VAT Teatris olnud alati keskne roll. Lood sünnivad koos sihtgrupiga, noored annavad lavastustele tagasisidet, lisamaterjalid ja töötoad võimaldavad dialoogi jätkumist. Tänu tihedale kontaktile publikuga - olgu need kooliõpilased või täiskasvanud - on meil õnnestunud leida repertuaari, mis on kõnekas just täna ja praegu.

2023. aasta jaanuaris esietendub VAT Teatris väga eriline lavastus “Vivaarium”. See tehnoloogiat, osalus- ja rännakteatri elemente ühendav lavastus on eesti teatrimaastikul üsna ainulaadne nähtus. Teatrisse saabuv inimene saab oma mobiilis avada Vivaariumi äpi, mis hakkab teda läbi Sakala 3 teatrimaja juhatama. Peagi selgitatakse, et ta on sattunud eksperimenti, mille eesmärk on leida viis, kuidas eestlasi nelja gruppi jagada. Nimelt on Eesti riik ostnud neli kõrgtehnoloogilist kapslit, milles elades saaks inimesed planeet Maa hävimist edasi lükata. Mille alusel aga jaotada inimesi kapslitesse nii, et nad seal sees ei häviks? Üllatusterohke teekond viib teatrikülastaja erinevatesse ruumidesse ja annab talle võimaluse võtta vastu otsuseid ning hinnata ümber oma seisukohti. Keskseks saab küsimus: kuidas märgata infomulli enda ümber ja mida teha, et see liiga ahistavaks ei muutu? “Vivaarium” on kaasav lavastus, kus osaleja saab ise valida, kas kulgeb lihtsalt läbi loo erinevate etappide või sekkub. “Vivaariumit” mängime ainult jaanuaris ja kõigest 10 korda. Etendus on soovitatav alates 16. eluaastast. Tulge koos klassiga ja lööge kaasa!


Kaasamise teised vormid

2022. aasta hakul esietendunud noortelavastus (alates 16. eluaastast) “Woke & Vihane” on samuti hea näide kaasamise protsessist. Mitmed impulsid ja teemad, mis lavastuse lõppversiooniski kõlasid, on pärit noortega tehtud töötubadest ja ideekonkursilt “VAT, kus error!”. Oleme sarnast võtet kasutanud ka varem (nt lavastuste “Web Demon”, “Netis sündinud”, Mirr” ja “Kirjaklambritest vöö” puhul; lavastuses “Klammi sõda” rakendati kaasamiseks foorumteatri võtteid). Raalime uusi põletavaid lugusid praegugi, sest teater on alati ühiskonna peegel. Õpetajate sündmustel, mida korraldame õpetajate päeva ja emakeelepäeva raames, küsime alat teemade kohta, mille osas õpetajad soovivad teatrilt tuge leida. Selle blogipostitusega kutsume teid kõiki - õpilased, õpetajad, tugipersonal, sotsiaaltöötajad või lihtsalt tähelepanelikud inimesed - üles julgelt meie poole pöörduma, kui tunnete, et mingi ühiskondlik probleem vajab teatri abil rohkem tähelepanu või kõnekas lugu rääkimist. Koos saame välja mõelda, millise meetodiga  vajalikku materjali koguda ja keda veel protsessi kaasata.

Kaasamisel on oluline roll ka lavastuse “Mesilane sinu peas” juures. Lavastus sobib vaatamiseks alates 9. eluaastast. Kuigi vanemliku tähelepanuta jäänud lapsest pajatav lavastus on meie repertuaaris alles õige värskelt, oleme juba loonud lisaks mahuka abimaterjali, mida koolitunnis kasutada. Kaasasime materjali koostamisse Tallinna Perekeskuse eksperdi, kelle tähelepanekud ja nõuanded on kasulikud nii lastele, lapsevanematele kui pedagoogidele. Materjal on leitav siit. Lisaks saab “Mesilast” siduda mitme VAT Teatri töötoaga. Tegemist on lavastusega, mis räägib tundlikust teemast lootusrikkuse ning fantaasiaküllusega ja lausa kutsub seda üheskoos edasi jutustama.

Lõime “Mesilase” juurde ka Tik Toki tantsu-challenge´i. Esimesed on sellest juba osa võtnud ja oma video koos teemaviitega #vatmesilane üles riputanud. Tantsu-challenge on leitav sotsiaalmeedias siin: https://shorturl.at/djoP7 ja https://shorturl.at/koPY8. See on ideaalne viis, kuidas klassile üks liikuv ja lõbus tegevus korraldada ja siduda seda ka mõne koolisündmuse või õppeainega. Ootame põnevusega uusi videosid! Ja loomulikult ka õpetajatelt! Osaleda võib nii individuaalselt kui grupiga.


Kõigi kolme lavastuse ja nendega seotud võimaluste kohta saab lugeda siit:


VATi pikk pink

Juba aastast 1999, tunduvalt enne haridustöötubade süsteemi loomist, korraldas ja rakendas VAT Teater pioneerina kaasava teatri meetodit - foorumteatrit. See on olnud rikkalik tegevusvaldkond, lükanud käima mitmeid kogukonnaprojekte, millest kasvasid välja mitmed VAT Teatri haridustöötoad. Kui teid huvitab, kuidas kasutada foorumteatrit kogukondade kaasamiseks, saab selle kohta lugeda siit.


Lisaks foorumteatri töötoale on meil mitmed haridustöötoad, mille kaudu kaasame õpilasi ja õpetajaid ja toome teatri lähemale, õpetades lavavõitlust, improteatrit, loo- ja loovkirjutamist, näidendikirjutamist, flamenkotantsu, Ukraina folktantsu ja improtantsu. Oleme kaasanud õpetajaid ja õpilasi ka eri võistluste, koomiksikonkursside ja tagasiside küsitluste kaudu.

Kaasamise ruumid, kus me kohtume sihtgrupiga ja oma dialoogipartneritega on etendused, töötoad, projektid, teavitussündmused, meedia, sotsiaalmeedia, koduleht, mailinglist ja blogid, sh on olulisel kohal ka Huvitav Kool blogi. Oleme rõõmsad, et platvorme tuleb aina juurde – seda eesmärki täidab nüüd ka E-koolikoti digiõppevaramu, kuhu alles hiljuti oleme lisanud ka VAT Teatri materjalid. Värsket Harno blogi VAT Teatri materjalide kohta saab uurida siit.


Tagasiside ja looming

Ootame retsensioone ja kirjandeid nii lavastuste kui töötubade osas terve hooaja vältel. Väga rõõmustav on, kui noored pakuvad ise välja ideid, kuidas oma kogemust peegeldada. Kasutame näiteks lavastuse “Võõras” analüüsiks õpilase loodud animatsiooni, mille ta tegi pärast etenduse nägemist. Noortelt-noortele põhimõte toimib väga hästi. Pirita Majandusgümnaasiumi 12. klassi õpilase Liisi Viirmaa kirjanduse tunni raames loodud animatsiooni/videot saab vaadata siit.


Teatris käimise kultuur

Käimasoleval hooajal teeme üleskutse õpetajatele ja õpilastele jagada meiega meetodeid, nippe ja rituaale, kuidas valmistutakse teatrisseminekuks. Kuna oleme koostamas uut, kompaktset teatrikülastamise juhendit, siis saame selle abil jagada ka teie häid võtteid. VAT Teatri jaoks on oluline, et teatriskäik oleks terviklik kogemus. Kuna lavastustes on tihti puudutavad ja keerukad teemad, on oluline luua kontekst, tekitada fookus ja valmisolek teatrisündmuseks. Meile on tähtis, et igaüks teatrisaalis saaks etendust segamatult jälgida ja et tal oleks huvi kogetut pärast üksi või grupis analüüsida. Oleme väga tänulikud õpetajatele, kes sellele tähelepanu pööravad, sest hooliv suhtumine mõjutab kõiki, kes osalevad teatrietendusel.

Meie jaoks on kaasamise kolm hädavajalikku komponenti loovus, võimalused ja dialoog. Meie eesmärk on siduda kaasavad tegevused lavastuste, töötubade ja muude lisategevuste näol ühtseks tervikuks, kust iga õpetaja saab leida sobiva vastavalt oma õpilaste eripärale.


Mihkel Seeder, VAT Teatri dramaturg, kontakt: mihkel@vatteater.ee 

Mari-Liis Velberg, VAT Teatri haridustegevuste juht, kontakt: mariliis@vatteater.ee 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar