neljapäev, 21. juuli 2016

Vahetusõpilane avardab maailmapilti, kui annad talle võimaluse

Augusti keskel saabub Eestisse 36 vahetusõpilast üheksast erinevast riigist üle maailma. Kõik õpilased asuvad elama kohalikesse peredesse, kes on vabatahtlikult selle rolli endale aastaks valinud. Vahetusõpilase koolivaliku määrab eelkõige kodu asukoht ja teiste perelaste kool. Hetkel on mitmed saabuvad õpilased veel ilma kindla vahetuspereta. YFU soov leida neile Eestis hea ja soe kodu aastaks, sest vahetusõpilased rikastavad meie maailma, kui anname neile võimaluse! 

Clara, Johanna ja Mathilda Saksamaalt armastavad Eestit. Kõik tüdrukud lõpetasid suve alguses oma vahetusaasta Eestis.

21 õppeaastat tagasi ilmus ühte Tallinna kooli YFU Eesti programmi raames esimene vahetusõpilane. Algavad õppeaastal ületab Eestis õppinute arv maagilise 400 piiri. See on suur number ja kinnitab selgelt seda, et Eesti koolidel on kogemust vahetusõpilaste ja välismaalastega klassiruumis rohkem kui esmapilgul arvata võiks.

Vahetusõpilased tulevad Eestisse ilma igasuguse keeleoskuseta, kuid sooviga see kiirelt omandada. Nad elavad kohalikes peredes ja käivad kohalikus koolis. Läbi vahetusaasta veedavad nad kõige rohkem ärkveloldud ajast justnimelt koolimajas. Kool on nende sotsiaalse elu allikas – koht, mis kannab endas kultuuri selle kõige laiemas mõistes. 


Perekond Karo koos vahetusõpilase Sophiaga, kes õppis Tartu Elleri Muusikakeskkoolis
Lähte Gümnaasiumis õppinud esimesel YFU vahetusõpilasel Claral oli algus väga raske, sest kaasõpilased pelgasid enda võõrkeeleoskust, kuigi soov suhelda oli kogu aeg olemas. Tütarlapse vahetusema ja õpetaja Ilona Võigu arvates oli Clara võti klassikaaslasteni kiire eesti keele äraõppimine. Õpetajad olid samuti algul nõutud, et mida siis selle vahetusõpilasega tegema peaks, aga said peagi aru, et tegu on tavalise noorega, kelle emakeel on lihtsalt teine ja keelelised mööndused siin seal lubatud. Õpetajate tähelepanu innustas noori rohkem pingutama ja kaasatöötama. 

Vahetusõpilased Denisa Saksamaalt ja Moe Jaapanist. Esimene õppis Tallinna Ühisgümnaasiumis, teine Tartu Ülenurme Gümnaasiumis
Jõgevamaa Gümnaasium on võõrustanud YFU vahetusõpilasi kõigil oma avamisjärgsetel aastatel ning klassijuhataja Nele Graversoni sõnul toob välismaalane klassi alati uue energia ja elevuse. Koos tegutsemise tahe on suurem ja lisatähelepanu meeldib kõigile. Sihtkohad klassireisideks tulevad koju kätte. 

Õppeaasta algul vajab õpilane kindlasti rohkem käehoidmist, et praktilistest asjadest kooliruumis aru saada ning samas ka teavitada järjest õpetajaid, et vahetusõpilane terveks aastaks nende ainet õppima asub. Parim sulandumisnipp õpilastele on olla aktiivne! Kui teed asju teistega koos, siis oledki osa kooliperest ja "oma inimene". 

Õpetajatel teeb ikka meele rõõmsaks kui vahetusõpilane esimest korda nende poole eesti keeles pöördub või aktusel isamaailisi laule kaasa laulab. Rahvatantsutrenn on meelitanud mitmeid vahetusõpilasi enda ridadesse ja nii on saanud õpilased ka väiksematel ja suurematel tantsupidudel käia – elamus kogu eluks.

Erinevate noorte lumeelamusi
Õppimine käib ikka vastastikku ja kui vahetusõpilane õpib keelt ja kultuuri, siis sama õpivad ka tema klassikaaslased ja koolikollektiiv tema ümber. 21.kooli direktori Meelis Kondi sõnul saab vahetusõpilane aasta jooksul kohtuda paljude erinevate kooliastmetega ja jagada oma kultuuri ning avardada sellega teiste maailmapilti. Kõik on kinni tahtmises ja õpilase ning kooli enda ettevõtlikkuses.

Aasta lõppedes lahkuvad vahetusõpilased kahest kodust korraga, sest koolimajast on saanud nende teine pesapaik, klassikaaslastest sõbrad, õpetajatest innustajad ja kaasaelajad. Kuid kodu ja vahetuspere Eestis jäävad alatiseks hingelähedaseks. Sellel lapsel on nüüd maailma eripaigus kaks pere ja tal on vedanud :)


Perekond Kriisa ja vahetusõpilane Jaapanist - Moe
Aga ka meil on vedanud, et oleme leidnud head ja hoolivad inimesed, kes pakuvad õpilastele kordumatu ja eluks ajaks meelde jääva aasta. YFU Eesti tänab kõiki koole ja õpetajaid, kes läbi aastate vajaminevat tuge ja kannatust YFU vahetusõpilastele pakkunud on. Ilma teieta ei oleks vahetusaasta võimalik.

Kui leiad, et teistmoodi aasta on just Sinule õige väljakutse, siis uuri lisa www.yfu.ee/vahetuspere ning võida eluaegne sõber ja avarda maailmapilti! Täpsem info vahetuspereks hakkamisest sissetulevate õpilaste programmijuhilt Diina Tuulikult (diina@yfu.ee)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar