teisipäev, 29. juuni 2021

4 nippi, kuidas ettevõtlusõpet Tagasi Kooli abil praktilisemaks muuta

Ettevõtlusõppe eesmärk on toetada ennastjuhtivate ja algatusvõimeliste noorte kujunemist. See on praktiline ja eluline õppeaine, kus noored saavad lähemalt tuttavaks ettevõtluse ja tööelu võimalustega. Selge on seegi, et mitte igaühest ei saa ettevõtjat, kuid ettevõtlik mõtteviis aitab soovitud ideid ellu viia ja oma elu edukalt soovitud suunas kujundada.

Tegemist on hädavajaliku õppeainega - selge see! Küsimus on, kuidas saavad erineva sotsiaal-majandusliku tausta, huvide ja iseloomuga õpilased ettevõtlusõppest maksimumi võtta nii, et see toetaks hiljem neid eluteel parimal võimalikul moel?

Erinevad inimesed, lähenemised ja meetodid toetavad õpilasi nende mitmekesisuses. Tagasi Kooli pakub õpetajatele ühe võimaluse muuta ettevõtlus- , aga ka karjääriõpe vaheldusrikkaks ja praktiliseks tööelu ekspertide abil. Juba 14 aastat tegutsenud haridusalgatus Tagasi Kooli on üks õpetajatele tasuta ja lihtsasti kättesaadav vahend, mis aitab leida külalisõpetajaid, korraldab õppekäike, töö- ja tudengivarjutamisi nii näost näkkui kui ka virtuaalselt. Lisaks toimuvad õppeaastas enam kui sadakond live e-tundi, millest saab osa võtta iga klass ja mida saab igal ajal järele vaadata.

Möödunud õppeaastal töötasime koos 10 ettevõtlusõpetajaga, et uurida, kuidas saab Tagasi Kooli kaudu oma ettevõtlusõpet praktilisemaks muuta. Jagame teiega nelja nippi:

1. Anname sõna oma ala ekspertidele

Tagasikooli.ee lehel saab iga õpetaja lisada külalisõpetajatele kutse lähtuvalt õpilasi huvitavast teemast, mille selgitamisega jääb ta ise hätta. Kõik ei saa kõigest kõike teada ja on igati loogiline lasta oma ala valdajatel teemat avada. Seda huvitavam ja meeldejäävam võib olla tund õpilaste jaoks.

Meie süsteem aitab leida sobiva kandidaadi. Näiteks Kiili Gümnaasiumi ettevõtlusõpetuse õpetaja Riina Juga püüdis enam kui 5a tagasi oma tollasele 5. klassile külalisõpetajat leida, ent omal käel ei õnnestunud soovitud eksperti klassi ette meelitada ja plaan jäi aastateks soiku. Hakates majandust õpetama, leidis õpetaja Juga üles ettevõtlusega seotud inimesed, kes soovisid õpilasi inspireerida ja jõudsid ka Tagasi Kooli kodulehe abil põnevad külalised klassi ette.

Kui õpetaja on külalisõpetaja leidmiseks kutse meie kodulehel sisestanud ja sobiv valdkonna ekspert ehk tulevane külalisõpetaja selle valib, toimub tunni broneerimine platvormil automaatselt. Hiljem jääb üle vaid meili või telefoni teel kokkusaamise täpne koht ja tunni ülesehitus üle rääkida. Maardu Gümnaasiumi ja Kallavere Keskkooli ettevõtlus- ja majandusõpetaja Gerli Veeleid leidis möödunud sügisel Tagasi Kooli platvormi kaudu suisa 3 külalisõpetajat, jäädes tulemusega väga rahule. “Iga kord kui olen kedagi otsinud, olen leidnud. Väga meeldib,” kirjutas ta platvormi tagasisideks.

2. Loome noortele võimaluse huvipakkuva elukutsega lähemalt tutvuda

Töövarjutamine, töövarjutamine ja veelkord töövarjutamine! Kui tihti õpilased teavad täpselt, kelleks nad saada tahavad? Mitte just alati ja ka sel juhul võib hinge pugeda kõhklusi. Töö- ja tudengivarjutamine on lihtsasti kättesaadavad võimalused huvipakkuva ameti ja erialaga lähema tutvuse tegemiseks või uue põneva eriala avastamiseks.

Milline on töövarjutamiste läbiviimisel õpetaja roll? Sõnumi edastaja, sest igal kevadel ja sügisel kutsume üles erinevate elualade esindajaid noori üheks päevaks enda kõrvale tööle kutsuma ja seejärel hõikame õpilastele oma sotsiaalmeedia kanalites ning uudiskirjas välja võimaluse töövarjuks minna.

Õpilased saavad Tagasi Kooli kodulehel ise endale sobivaimad töö- ja tudengivarjutamise ametikohad välja valida. Kõikidel õpetajatel ja huvijuhtidel palume aga õpilastele info edastada, et nad teaksid õigel ajal Tagasi Kooli kodulehele kiigata nagu seda tegi sel õppeaastal Maardu Gümnaasiumi ja Kallavere Keskkooli ettevõtlus- ja majandusõpetaja Gerli Veeleid: “Sel aastal jagasin lastega ka töövarju päeva infot. Studiumisse saatsin lingi ja rääkisin õpilastega ning jagasin ka Tagasi Kooli Facebooki postitust.” Hea töö!

3. Keskkonnavahetus avardab silmaringi ja pakub inspiratsiooni

Õppekäigud on ideaalne võimalus keskkonnavahetuseks koos hariva sisuga. Kõik vajavad vaheldust ja tihti on just uus keskkond see, kus tekivad uued mõtted, ideed - uus hingamine. Õppekäikudele saab minna nii virtuaalselt kui ka füüsiliselt, kui piirangud lubavad.

Meie palume igal sügisel ja kevadel firmadel kutsuda klasse endale külla ning seejärel teavitame teid, õpetajad, kooli- ja huvijuhid, et nüüd on aeg nendest võimalustest kinni haarata. Üks meid inspireerinud näide hiljutisest näost näkku mitme ettevõtte õppekäigust, mida korras ja jagab ettevõtlusõpetuse õpetaja Monika Sooneste Rakvere Eragümnaasiumist. Õpetaja tõdes, et kaugemal on ikka hoopis teistsugused ettevõtted ja keskkond. Sooneste mahutas kahe õppekäigu päeva sisse 3 ettevõtlusteemat ja tervelt 8 ettevõtte külastust.

Uuriti nii toitlustusettevõtteid nagu Muhurito tänavatoidu kohvik Liival, Muhu saarel ja kuulati toitlustus ettevõtja edulugu. Samuti külastati Saarte Sahver - öko- ja kohaliku toidu müüjat Kuressaares, kus käsitleti ökopoe loomise ja ellujäämise lugu väikelinnas. Väisati ka Saksa Talupoodi ja Tuiu OÜ küülikuküla ning pererestorani Sõrves sääres.

Teiseks uuriti ühe ettevõtlusvaldkonna arengut dolomiidi kaudu, millega tegeleb Haakeri OÜ. Haakerile kuulub dolomiidikarjäär ja dolomiidi tööstus Selgasel ja Angla Pärandkultuurikeskus. Õpilased osalesid dolomiiditöötoas ja ning kuulasid MTÜ ajalugu. Saaremaal ei saa üle ega ümber turismist, seega uuriti elu ka Saare Hotell OÜ-s ja Sõrve Külastuskeskust. Need on üksikud põnevad näited juba rohkem kui sajast toimunud õppekäigust. Seoses covidiga oli Tagasi Koolis ja enamus koolides 2020/21 õppekäikudel käimisest paus, aga kui olukord lubab, siis jätkame uuel õppeaastal.

Kuid alati ei õnnestu füüsiliselt kohale minna nagu ka covidiga juhtus, kas e-õppekäigud pakuvad mingit elamust? Inspiratsiooniks – Kuidas töötab Sõbralt Sõbrale?. Millistes organisatsioonides on õpilased virtuaalselt veel käinud? Juba toimunud e-õppekäike näed meie YouTube’i kanalilt. Virtuaalne õppekäik ja õppimisvõimalus on palju parem kui mitte midagi!

4. Uuenenud broneerimissüsteem ja uued võimalused

Jagame teiega samuti Tagasi Kooli arenguid ja meie jaoks väga olulise projekti kokkuvõtet. Oleme loomas uut broneerimissüsteemi ja kodulehte, mis on veel targem ja mugavam. See on suur töö, millele saime hoogu septembrist juunini toimunud projekti “Ettevõtlusõpe praktilisemaks koostöös Tagasi Kooliga” abil. Projekt oli rahastatud avatud taotlusvoorust “Ettevõtlikkuse ja ettevõtlusõppe süsteemne arendamine kõigil haridustasemetel” ja rahastus tuli Euroopa Sotsiaalfondist.

Projekti eesmärk oli kohandada Tagasi Kooli infosüsteem ettevõtlusõppe õpetajatele mugavaks ja lihtsasti kasutatavaks. Oleme täna ettevõtlusõpetuse- ja karjääriõpetajate jaoks Tagasi Kooli koostööplatvormi teinud kasutajasõbralikumaks, et neil oleks oma ainesse hästi lihtne asjakohaseid eksperte kaasata. Uuel õppeaastal kutsume kõiki õpetajaid üles kodulehte testima ja meile tagasisidet andma, sest broneerimissüsteemi täiendamine ja arendamine on pidev protsess.

Projekti raames kutsusid 10 õpetajat külalisõpetajaid, osalesid õpilastega e-õppekäikudel ja töövarjutamistel. Kokku lõime YouTube otseülekandes 15 e-õppekäiku. "Projekt oli kasulik ja kinnitas, et aastaringselt võiksid olla kättesaadavad nii töövarjutamine, külalistunnid kui ka õppekäigud, et koolid saaksid need endale sobival ajal õppetöösse lõimida," võttis projekti kokku ettevõtlusõpetuse õpetaja Janeli Virnas Tartu Variku koolist.
Tagasi Kooli juht Teibi Torm ja projektis osalenud
ettevõtlusõpetaja Janeli Virnas Tartu Variku Koolist. Foto: Tagasi Kooli

Samuti saime osalenud õpetajate tagasisidest julgustust, et e-õppekäikudega jätkata, sest alati ei jõua füüsiliselt klassiga asutustesse kohapeale minna, aga tutvumine firmade töökeskkonna ja ametitega annab hea ülevaate töömaailma võimalustest ja seda kasvõi virtuaalselt.

Täname osalenud õpetajaid. Tänu teile oleme saanud seda tööd teha! Teie andsite meile oma ainekavad, jagasite intervjuudel oma mõtteid, viisite tegevusi läbi ja andsite tagasisidet. Aitäh, Pilvi Tauer Tallinna Tehnikagümnaasiumist, Kaja Sander Luua Metsanduskoolist, Riina Juga Kiili Gümnaasiumist, Kaili Kivi Lüganuse Koolist, Greete Tooming Haljala Koolist, Mari Erm-Reining Pärnu Koidula Gümnaasiumist, Janeli Virnas Tartu Variku Koolist, Margot Sarv Kohila Gümnaasiumist, Gerli Veeleid Maardu Gümnaasiumist ja Monika Sooneste Rakvere Eragümnaasiumist - teie panus on hindamatu.

Ootame kõiki õpetajaid igast ainest uuel õppeaastal uuenenud infosüsteemi kasutama. Samuti saate hõlpsasti infot meie Facebooki või Instagrami lehelt ja Tagasi Kooli kooliõpetajate ja haridustöötajate Facebooki grupist.

Aitäh, et pingutate mitmekesise õppe nimel! Andke meile teada, kuidas saame teie jaoks veel enam olemas olla!


Helena Tomikas
Tagasi Kooli kommunikatsioonijuht

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar