reede, 17. juuni 2016

Põnev õppematerjal uude aastasse: DNA andmebaas

Huvitavale Koolile kirjutas Noored Kooli vilistlane, endine loodusainete õpetaja Helene Urva. Põhjus lihtne - Helene andis märku vabavaralisest õppevahendist, mis võib gümnaasiumiastme keemia- ja bioloogiatunnid uuel õppeaastal tõelisteks avastusretkedeks muuta! Tegemist on inglise keelse programmiga, mis sobib ka Eesti gümnaasiumiõppekavaga.

Helene Urva, Foto: Laura Kallasvee

See on DNA andmebaas, kuhu saab sisestada sekveneerimistulemused, lõigata ahelaid ja leida vasteid. Kui tavaliselt on DNA järjestuste võrdlusi keeruline saada, siis selle programmiga on õpetaja ja õpilase jaoks protsess lihtne, kättesaadav ja ülevaatlik.  

Inimkeeli öeldes on tegu DNA-koodide andmebaasiga, millega saab enda kogutud DNA analüüse uurida. Ja kui pole võimalust laboris ise proove võtta, siis saab kasutada ka teiste üleslaaditud DNA-järjestusi ning töötada nendega. Muuseas, Helene sõnul on ka juhtunud, et õpilased sekveneerivad mõne seene või bakteri DNA ja avastavad uue liigi.

Materjali on kokku pannud koolidele tegutsevad geeniteadlased ja tegemist on "kodanikuteadust" ärgitava algatusega (inglise k. citizen science) - ehk siis püütakse rohkem inimesi ka hobi korras teadusesse panustama tuua. Elukestev õppimine ikkagi. Projekti loomisest saad pikemalt lugeda, kui klikid SIIA
 

Asja mõte on see, et tavaliselt on lihtsalt DNA järjestuste võrdlusi keeruline saada, see on õpilase ja õpetaja jaoks lihtne, kättesaadav ja ülevaatlik andmebaas. DNA andmebaas: http://dnasubway.iplantcollaborative.org/




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar