laupäev, 25. oktoober 2014

Juuru kooli edulugu ehk kodunduse tunnid tippkoka juhendamisel

E. Vilde nimelises Juuru Gümnaasiumis Raplamaal viidi eelmisel õppeaastal läbi projekt "Kodumaalt hooajaliselt patta!", mis seisnes selles, et ühe kuu jooksul toimusid 8. klassi kodunduse tunnid tippkokk Ants Uustalu juhendamisel. Ööbiku gastronoomiatalu peremees ja peakokk viis kooli kodunduse klassis läbi kokku kaheksa õppetundi, mille käigus valmistasid õpilased salateid, suppe ning teisi soolaseid ja magusaid roogi.

Õpilased said Ants Uustalu kogemustest õppida toiduainete kvaliteedi hindamist ning erinevaid külm- ja kuumtöötlemise viise, toidu esteetilist serveerimist ja laua katmist. Ka toimusid vestlused ja arutelud, mille käigus võrreldi Eesti kööki muu maailmaga ning saadi teadmisi nii maitsetaimedest kui toidulaborites välja töötatud tehistoiduainetest. Rõhutati kohalike toiduainete kasutamise olulisust ja samas tutvustati ka väljaspool Eestit kasvavaid saadusi, mida võiks kasutada tervisliku toidu valmistamisel.



Õpilased olid projektist väga huvitatud ja käisid tundides korralikult kohal. Eriti positiivselt paistsid silma mõned noormehed, kellele tavapärane õppetöö valmistab raskusi ning kellel on olnud käitumisprobleeme - nad töötasid väga hästi nii iseseisvalt kui meeskonnana ning said juhendajalt selle eest ka korduvalt kiita.

Ants Uustalu ise sai uudse kogemuse õppetundide ettevalmistamisel ja läbiviimisel üldhariduskoolis. Tal avanes võimalus tutvustada koka elukutset ja motiveerida õpilasi seda ala õppima just kodumaakonna Kehtna Kodumajanduskoolis.  Ka oli ta huvitatud Juuru õpilastele praktikakoha võimaldamisest oma mahekokandustalus.

Valmistatud toidud olid õpilaste jaoks uudsed ja isegi tavapäratud - selleks, et süüa sooja röstitud punapeeti ja maapirni, pidi nii mõnigi ennast ületama. Hoolimata eelarvamustest maitsesid õpilased kõiki toite ja leidsid need maitsvad ja omapärased olevat. Seega võib loota, et projekt aitab kaasa ka mitmekesisema ja tervislikuma toiduvaliku jõudmisele nende laste kodudesse.

Juuru kooli kokandusprojekt osales Ettevõtliku Kooli edulugude konkursil 2014 põnevaima tunni kategoorias.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar