esmaspäev, 1. september 2014

Kiri pojale

Täna ilmus kooliaasta alguse puhul Postimehe vahel erileht Huvitav Kool. Järgneva nädala jooksul avaldame oma blogis kõik lehes ilmunud artiklid.

Alustame ettevõtja ja SA Kiusamise Vastu juhi Rasmus Raski kirjast oma täna kooliteed alustavale pojale.



Kallis Hugo,

Lähed täna esimesse klassi, kuid pabinas olen hoopis mina. Ma ei muretse, et Sa hakkama ei saa või et Sulle koolis ei meeldi. Tead, ma kardan iseenda pärast. Kõige enam pelgan, et mina oma plõksimisega Su nii loomuliku õppimishuvi ära rikun. Seega otsustasin, et panen kirja kolm lubadust, mida kooli alustades Sulle annan.

Esiteks luban, et olen alati valmis Sind kuulama. Ma ei luba, et oskan Sind aidata, aga luban kuulata ja kaasa mõelda. Tõsi, teinekord võtavad Su küsimuste valangud “Vanamehe” multika stiilis “aga, issi, mis see on? Aga miks, issi?” võhmale, aga pole hullu - peaasi, et Sul ikka küsimusi jagub.

Teiseks luban, et ei tee kunagi Sinu eest kooliülesandeid. Mul oleks kindlasti põnev näiteks kolmanda klassi matemaatika tekstülesannete kallal pusida, nii nagu ma teinekord Su legodega mässan, aga Sind ei aita see ju kuidagi. Kui Sul koolis raskeks läheb - ja võid kindel olla, et vahel läheb - siis vaatame koos, mis teha annab. Kui vaja, proovime teisiti. Kui vaja, võtame hoo maha. Kuidagi ikka saab!

Kolmandaks, ära hinnete pärast põe. Luban, et mina ka ei põe. Elus ei loe hinded. Elus loevad oskused ja teadmised ja tahe. Näiteks. Ütled, et tahad saada detektiiviks. Kuigi ma täpselt ei tea, siis ma arvan, et eriti heaks salaagendiks saamiseks peab õppima tähelepanelikkust, kannatlikkust, analüüsimist, tiimitööd, kavalust ja palju erinevaid keeli. Ja seda kõike Sa koolis õppima hakkadki! Aga kui Sa salaagendiks siiski ei hakka, läheb neid oskusi kindlasti mõnel muul hetkel elus vaja, nii, et ära muretse, et midagi asjata õpitud sai.

Kokkuvõtvalt soovin, et Sa koolis ei muutuks. Et Sa jääksid alati sama uudishimulikuks, mänguliseks, lahkeks ja rõõmsaks. Põnevat kooliaega Sulle!

Sinu isa Rasmus

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar